Persbericht 6 september 2021
Collectief ‘Transparant bestuur Noordwijk’ wil onderste steen boven
Het Collectief ‘Transparant Bestuur Noordwijk’, dat is opgericht naar aanleiding van het document over ondermijning van de democratie, heeft de eerste stap gezet om de onderste steen boven te krijgen. De door het Collectief ingeschakelde advocaat heeft een verzoekschrift voorlopig getuigenverhoor ingediend bij de Rechtbank Den Haag. Zij willen Puur-prominenten Taetske Visser-Danser, Hans Bakker, Gerben van Duin, en D66-kopstuk Ton van Rijnberk onder ede horen over dit omstreden document. Omdat sprake is van een wraakactie vanuit Puur en Van Rijnberk via dit (b)roddelwerk. Het Collectief wil verder dat álle zaken rond integriteit en ondermijning worden onderzocht. En niet alleen het (beperkte) deel dat Puur wil onderzoeken.
Pieter Omtzigt
In een brief aan de gemeenteraad van Noordwijk verwijst het Collectief naar Pieter Omtzigt en Renske Leijten die diverse misstanden vanuit de overheid, machtsmisbruik door bestuurders jegens burgers en het ten onrechte onder de pet houden van belangrijke informatie hebben blootgelegd.
Op basis van via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) verkregen documenten concludeert het Collectief dat ook voormalige Noordwijkse bestuurders de beginselen van onze rechtsstaat en van behoorlijk bestuur hebben geschonden. De partijelite van Puur en D66-er Van Rijnberk hebben zich schuldig gemaakt aan (anonieme) roddel en achterklap jegens diverse burgers en ondernemers die hen niet aanstaan. Tevens is sprake van machtsmisbruik en het verspreiden van (naar eigen zeggen) interne documenten binnen de provincie, om daarmee op illegale wijze de besluitvorming rond de woningbouw in Noordwijk te manipuleren. Waarbij tevens diverse Noordwijkers in een kwaad daglicht zijn gezet.
Puur-politici en Ton van Rijnberk (D66) probeerden ‘doofpot’
Door een Wob-verzoek van voorjaar 2020 bij de provincie van Victor Salman en Gerard Duijndam werd het bestaan van het omstreden document ‘Ondermijning’ onthuld. Uiteindelijk heeft het college van B&W van Noordwijk het betreffende document gedeeltelijk openbaar gemaakt. Opvallend is dat Provinciaal Statenlid Ton van Rijnberk (D66) en de voormalige wethouders Bakker en Van Duin (Puur) hebben geprobeerd openbaarmaking van diverse documenten te voorkomen. Zij hebben actief gepoogd alle stukken en hun eigen niet integere handelswijze in de doofpot te houden.
Fractievoorzitter Taetske Visser (Puur) hanteert dezelfde tactiek. Zij weigerde tijdens de laatste raadsvergadering tot driemaal toe antwoord te geven op diverse vragen omtrent de totstandkoming van het document ‘Ondermijning’, maar stemde ondanks haar eigen belang daarbij vervolgens wel mee over de drie ingediende moties over dit onderwerp.
Collectief wil onderzoek naar alle ‘kwesties’
Het college van B&W heeft zich gedistantieerd van de wijze van totstandkoming en inhoud van het document ‘Ondermijning’; dit document is “Noordwijk onwaardig”. Het is onbegrijpelijk dat Puur, D66, GroenLinks en PvdA dit oordeel niet willen onderschrijven. En hiernaar geen onderzoek willen doen. Net zoals zij in het verleden geen onderzoek hebben willen doen naar de meldingen van mogelijke misstanden en niet integere gedragingen van hun eigen bestuurders omtrent zaken die de gemeenschap mogelijk miljoenen hebben gekost.
Deze partijen willen op basis van het door hun partijgenoten gefabriceerde ‘(b)roddelwerk’ alleen onderzoek doen naar anderen. Maar weigeren een onderzoek naar zichzelf. Dit is hypocriet gedrag.
Het Collectief is van mening dat alles onderzocht moet worden: de beschuldigingen vanuit de clan rond Puur, hoe een en ander tot stand is gekomen, eventueel machtsmisbruik daarbij en de eerder bij de gemeente Noordwijk aangekaarte zaken over het handelen van diverse bestuurders uit de voorgaande perioden.

Noordwijk, 6 september 2021
Voorlopig getuigenverhoor bij Rechtbank aangevraagd
Gemeenteraad van Noordwijk
Postbus 298
2200 AG Noordwijk
Geachte dames en heren,
De huidige discussie over het document ‘Ondermijning van de democratie in het lokaal bestuur in Noordwijk’ van december 2018 en het handelen daarbij van een aantal bestuurders, gaat in essentie niet over een strijd tussen personen of partijen. Het gaat vooral om cruciale zaken als de beginselen van ‘behoorlijk bestuur’ en van onze democratische rechtsstaat, misbruik van functies, de wijze waarop bestuurders integer met burgers omgaan, etc.
Pieter Omtzigt (CDA), Renske Leijten (SP) en het snoeiharde rapport ‘Ongekend Onrecht’ hebben aangetoond dat (landelijk) geregeld de grondbeginselen van onze rechtsstaat worden geschonden. Dat zaken worden achtergehouden, niet worden gepubliceerd en sprake is van machtsmisbruik jegens burgers. Hiervan kan iedere burger, en ook u, het slachtoffer worden.
Ook op gemeentelijk niveau, in Noordwijk, is dit aan de orde. Van roddel en achterklap door enkele bestuurders jegens burgers en ondernemers die hen niet aanstaan; als wraakactie. Van machtsmisbruik. Van het verspreiden van naar eigen zeggen interne documenten binnen de provincie, om daarmee de besluitvorming rond Bronsgeest te manipuleren.
De betreffende bestuurders hebben gepoogd deze documenten en hun eigen niet integere gedrag daaromtrent in de doofpot te houden. Zie daarvoor hun ingediende zienswijzen.
Ik heb gepoogd dit samen met anderen via Wob-verzoeken bij de provincie en daarna bij de gemeente wel boven water te krijgen. Veel zaken zijn daardoor gelukkig nu wel openbaar.
Het is nu aan u om hierop adequaat en integer te reageren. Gaat u met dit machtsmisbruik akkoord? En de wijze waarop burgers door in functie zijnde bestuurders worden belasterd en gecriminaliseerd? Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag!
Tijdens uw raadsvergadering van 13 juli 2021 is hierover uitgebreid gesproken en zijn drie moties in stemming gebracht. Helaas is door onze gemeenteraad (nog) niet besloten tot een veroordeling van dit niet integere gedrag, of tot een onderzoek naar de dubieuze wijze waarop het document ‘Ondermijning’ tot stand is gekomen. Een ‘schotschrift’ waarvan het College van B&W zich al wel heeft gedistantieerd’: “Noordwijk onwaardig”.
Het is opvallend dat met name Puur en D66 tijdens deze raadsvergadering gepoogd hebben om het gepleegde machtsmisbruik van hun partijgenoten in deze kwestie in de doofpot te houden. Dat deden de prominente kopstukken van deze partijen eerder zelf ook al.
Het recent gevormde Collectief ‘Transparant Bestuur Noordwijk’ wil de onderste steen omtrent dit document in ieder geval wel boven krijgen. Als eerste stap daartoe is op 6 juli jl. door onze advocaat een verzoekschrift voorlopig getuigenverhoor ingediend bij de Rechtbank Den Haag. Aangeschreven zijn drie partijprominenten van Puur (voormalig en huidig fractievoorzitter Taetske Visser-Danser, voormalig wethouders Hans Bakker en Gerben van Duin) en D66-kopstuk Ton van Rijnberk. Wij verwachten binnenkort verder bericht hierover.
Aanleiding voor deze kwestie
Ton van Rijnberk (D66), voormalig raadslid/wethouder van Noordwijk en thans provinciaal statenlid, maakt zich al vanaf 1998 schuldig aan diverse vormen van niet integer gedrag.
Al ruim 20 jaar beschuldigt Van Rijnberk veel Noordwijkse burgers en (voormalige) bestuurders van allerlei zaken, zonder bewijs en veelal met leugens. Met geen ander doel dan om er zelf beter van te worden en zijn eigen handelen te maskeren.
Zijn brief van 15 januari 2020 met schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland over de woningbouw in Noordwijk vormt hiervan een recent voorbeeld. Daarin gaat hij zelfs 30 jaar terug in het verleden, en komt hij met nieuwe verdachtmakingen en insinuaties. Hij heeft zich hierbij (opnieuw) niet gehouden aan regels van fatsoen en een discussie op inhoud: het is vooral gooien met modder en met persoonlijke aanvallen ‘spelen op de man’.
Voor Gerard Duijndam en mij was de maat nu wel een keer vol. Daarom hebben wij aan Provinciale Staten en de Gemeenteraad diverse brieven en een ‘klacht’ gestuurd over de niet integere handelswijze van Van Rijnberk in deze kwestie. Dat leidde er in april 2020 toe dat D66 Zuid-Holland besloot dat Van Rijnberk geen woordvoerder meer mocht zijn omtrent de woningbouw in Noordwijk en hierover geen contacten meer zou hebben met de pers.
Bij brief van 6 april 2021 hebben Duijndam en ik een totaaloverzicht van 14 niet integere gedragingen van Van Rijnberk aan Provinciale Staten en de Gemeenteraad gestuurd.
Nog geen drie weken daarna meldde D66 Zuid-Holland dat Van Rijnberk geen deel meer uit maakte van de fractie vanwege ‘frictie in de samenwerking’. Zo kan het dus ook! Het lijkt erop dat D66-Noordwijk helaas nog wel steeds achter Van Rijnberk staat.
De griffier van Noordwijk weigert ondanks diverse verzoeken vanuit mijn zijde de genoemde brief van 6 april 2021 op de openbare lijst van ingekomen stukken te plaatsen, zoals het hoort.
Ook hier is sprake van een doofpot, blijkbaar met goedkeuring van uw gemeenteraad! Is uw gemeenteraad zich dit bewust? Waarom wordt een met harde bewijzen onderbouwde brief waarin wordt aangetoond dat sprake is van de schijn van belangenverstrengeling en divers niet integer gedrag van Van Rijnberk in zijn tijd als bestuurder van Noordwijk niet geplaatst? Waarom mogen de inwoners van Noordwijk hiervan geen kennis nemen?
Wob-verzoeken
Samen met Gerard Duijndam heb ik op 7 februari 2020 bij de provincie Zuid-Holland alle stukken opgevraagd die door statenlid Ton van Rijnberk naar het provinciehuis waren gestuurd.
Gedurende de verdere Wob-procedure hieromtrent bij de provincie bleek dat er een ingekorte versie van een rapport over de bestuurscultuur in Noordwijk van december 2018 aanwezig was, dat in opdracht van oud burgemeester Rijpstra zou zijn opgesteld. En toen pas bleek dat Van Rijnberk deze samenvatting had gemaakt en deze eind januari 2020 aan de gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en (bijna) alle commissieleden Wonen had verstrekt.
Van Rijnberk maakte vervolgens via een mail van 26 maart 2020 bezwaar tegen de openbaar making van zijn brief aan gedeputeerde Koning en de daarbij behorende bijlagen, waaronder dit rapport. Het is overigens bijzonder vreemd dat Van Rijnberk bezwaar heeft gemaakt tegen de openbaarmaking van dit rapport. Een document dat hij nota bene zelf deels heeft opgesteld en zelf heeft uitgedeeld binnen het provinciehuis!
Hij wilde dat geheim houden met geen ander doel dan diverse Noordwijkers te beschadigen, zonder dat zij hier weet van hadden en een weerwoord konden geven.
Uiteindelijk werd de ongedateerde brief van Van Rijnberk aan gedeputeerde Koning wel gedeeltelijk vrijgegeven door de provincie; de samenvatting van het document zelf niet. Daarover loopt nog een procedure van ons bij de Rechtbank Den Haag.
Dat is de reden dat ik op 5 maart 2021 ook bij de gemeente Noordwijk een Wob-verzoek heb ingediend om dit betreffende document boven water te krijgen.
En ook hier weer direct dezelfde negatieve reflex. Nu vanuit Hans Bakker en Gerben van Duin, mede-opstellers van dit document, en wethouders van Puur tijdens de totstandkoming van het rapport. Ook zij proberen via hun zienswijze van 30 april 2021 openbaarmaking van hun eigen (b)roddelwerk te voorkomen.
Bakker en Van Duin verzoeken hierin ook nog eens om hun namen bij openbaarmaking van hun zienswijze te schrappen “om daarmee de bescherming van de persoonlijke levenssfeer te waarborgen”. Deze lieden hebben eerst zelf tientallen Noordwijkers met naam en toenaam stiekem belastert, waarbij deze betreffende Noordwijkers vooral geen kennis mochten nemen van dit document. En nu hebben ze ook nog eens de lafheid om te eisen dat hun eigen namen worden weggelakt. Wat een hypocriet gedrag!
Gelukkig is het college van B&W hier niet mee akkoord gegaan en is het grootste deel van de stukken wél openbaar gemaakt. Helaas zijn veel namen en diverse tekstdelen toch weggelakt. Daartegen heb ik in het kader van de Wob bezwaar ingediend; deze procedure loopt nog.
Ook mevrouw Taetske Visser-Danser (fractievoorzitter Puur) schiet in dezelfde kramp. Tijdens de laatste raadsvergadering is vanuit de fractie van LSN tot driemaal toe aan haar gevraagd om antwoord te geven op een aantal feitelijke vragen. Zij kent gezien haar betrokkenheid namelijk de antwoorden hierop. Zij weigerde echter enig antwoord te geven, maar stemde vervolgens wel mee over de ingediende moties.
Wij zijn van mening dat alles openbaar moet worden; zonder dat passages of namen worden weggelakt. De onderste steen moet namelijk boven komen, en dat kan alleen door volledige transparantie.
Voor alle duidelijkheid. Genoemde politici hebben niet alleen anoniem afgegeven op een paar ondernemers met belangen in Noordwijks vastgoed of op een paar voormalige bestuurders, welke zich nu hebben verenigd in het Collectief ‘Transparant Bestuur Noordwijk’. Er zijn vele tientallen ondernemers, (al dan niet voormalige) raadsleden/wethouders en in de samenleving actieve burgers die genadeloos, maar zonder enig concreet bewijs, zijn beschuldigd. Allemaal (toevallig) opponenten van Puur. Daarbij worden zelfs ook directe familieleden er met de haren bijgesleept.
Aanvraag voor voorlopig getuigenverhoor bij de Rechtbank
Het document ‘Ondermijning’ is niet gebaseerd op onafhankelijk onderzoek. Zowel ten aanzien van de inrichting als van de uitvoering kan feitelijk niet van ‘onderzoek’ worden gesproken. De rapportage van de bevindingen voldoet niet aan de zorgvuldigheidseisen die hiervoor gelden. Voor een onderzoek naar het belangwekkende thema “ondermijning van de democratie in het lokaal bestuur in Noordwijk” gelden uiteraard hoge eisen van zorgvuldigheid en onafhankelijkheid. Door de opstellers en verspreiders van het rapport zijn deze eisen op grove wijze veronachtzaamd, waarbij fundamentele beginselen zijn geschonden, waaronder waarheidsvinding en wederhoor.
In het rapport worden onrechtmatige beweringen gedaan en ongefundeerde verdachtmakingen geuit jegens personen onder wie de deelnemers aan het gevormde Collectief. Waarbij de opstellers als doelstelling hadden dit rapport geheim te houden, zodat de ‘slachtoffers’ zich niet konden verdedigen. Geen van hen was zich ervan bewust dat zij werden genoemd en verdacht gemaakt in het rapport. Geen van hen is hierover gehoord of in de gelegenheid gesteld zich hierover uit te laten. Zodat de opstellers optimaal gebruik konden maken van het rapport voor hun eigen doelen.
Verspreiding van het rapport met deze onrechtmatige inhoud binnen overheidslichamen, organisaties en bedrijven, is voor de personen, ondernemingen en organisaties die hierin zijn genoemd zeer schadelijk. Te meer nu er duidelijke aanwijzingen zijn dat het rapport met een valse hoedanigheid is gepresenteerd, als zou het een officieel rapport zijn dat in opdracht van de burgemeester van Noordwijk is opgesteld, zodat hieraan ten onrechte gezag is en wordt ontleend.
Daarbij is door een aantal personen misbruik gemaakt van hun functie en hebben zij zich schuldig gemaakt aan het stiekem verspreiden van laster en smaad jegens vele tientallen Noordwijkers. Misdrijven waarop gevangenisstraf staat.
Opmerkelijk is dat de betrokken ex-wethouders er nu een dubieuze draai aan proberen te geven. De kernvraag blijft echter: waarom stemt Puur, de partij van deze ex-wethouders, voor een onderzoek naar de roddels en achterklap (dus naar anderen), maar tegen een onderzoek naar de niet integere totstandkoming van het rapport (dus naar zichzelf)? De reden lijkt helder. Ze willen zelf geen onderzoeksobject zijn.
Een aantal burgers en voormalige bestuurders zijn dan ook van mening dat de onderste steen alsnog boven moet komen wat betreft de wijze van totstandkoming van dit gewraakte document. En ook omdat het document bol staat van leugens. Daartoe is het Collectief ‘Transparant Bestuur Noordwijk’ gevormd.
Als eerste stap heeft de door het Collectief ingeschakelde advocaat Kaaks op 6 juli jl. een verzoekschrift voorlopig getuigenverhoor ingediend bij de Rechtbank Den Haag. Aangeschreven zijn Ton van Rijnberk (ex-D66), fractievoorzitter Taetske Visser (Puur), voormalig wethouder Hans Bakker (Puur) en voormalig wethouder Gerben van Duin (Puur).
Het is de bedoeling dat zij onder ede worden gehoord over de wijze van totstandkoming en inhoud van het document ‘Ondermijning’.
Daarnaast is gevraagd om ook voormalig burgemeester Jan Rijpstra, oud-wethouder Leon van Ast (Puur) en een oud-ambtenaar onder ede te kunnen horen.
Bijgaand treft u het verzoekschrift voorlopig getuigenverhoor aan.
Verantwoordelijkheid nemen door de gemeenteraad
Wij verzoeken u er bij het College van B&W op aan te dringen om alles in het werk te stellen zodat alsnog ook alle weggelakte namen en passages openbaar worden gemaakt. Alleen zo ontstaat voor u en alle inwoners het noodzakelijke en volledige overzicht van de achterbakse wijze waarop door een wraakactie van de partijtop van Puur vele tientallen Noordwijkers in het geniep zijn zwart gemaakt.
U kunt een mening hebben over de in het document ‘Ondermijning’ geuite beschuldigingen. Wij zullen daarop inhoudelijk nog terugkomen en verder actie ondernemen. Maar daar gaat het nu niet om.
De essentiële vraag aan u is of u als openbaar bestuurder akkoord kunt gaan met de niet integere wijze waarop dit document tot stand is gekomen, zonder wederhoor is opgesteld vol met onbewezen roddels en achterklap, en stiekem is ingezet bij andere organisaties zoals de provincie en het RIEC. Ook nog eens door misbruik te maken van hun functie.
Uit onze zienswijzen blijkt reeds dat er sprake is van vele tientallen feitelijke onjuistheden, van leugens en achterklap. Een wraakactie van met name de politieke partij Puur, via (b)roddelwerk. Een belangrijk beginsel van onze rechtsstaat is dat de overheid en haar bestuurders zorgvuldig dienen te handelen. Dat beginsel is zwaar overtreden. Het minste dat wij u dan ook kunnen vragen is om dit ferm te veroordelen. Dat deze mensen hun functie hebben misbruikt, of de beschuldigingen nu deels waar zijn of niet.
U zult begrijpen dat ons Collectief gezien het tenenkrommende niet integere gedrag van de elite van PUUR, niet de idee heeft dat deze partij dit verzoek zal steunen. De woordvoerder van deze partij, Toon van Tol, moest zelfs toegeven dat hij het document ‘Ondermijning’ niet eens had gelezen. Jammer dat de partijtop van Puur dit vaak kundige raadslid heeft ingezet als ‘spreekbuis’ en verdediger van een juridisch en moreel niet te verdedigen standpunt.
Onze hoop is dus gevestigd op die raadsleden die zich wel hebben ingelezen en die het wel goed voor hebben met onze democratie en rechtsstelsel. En die wel hun collega’s durven aanspreken op niet integer gedrag en dit ook durven te veroordelen.
Alles moet worden onderzocht
In de afgelopen jaren hebben diverse (individuele) deelnemers aan ons recent opgerichte Collectief diverse mogelijke misstanden en niet integere gedragingen van wethouders gemeld bij het gemeentebestuur. Zaken welke de gemeente misschien wel miljoenen hebben gekost. Puur, D66, GroenLinks en PvdA hebben dit nooit willen onderzoeken.
Puur, D66, GroenLinks en PvdA weigeren thans ook de dubieuze gang van zaken rond de totstandkoming van het gewraakte rapport en het niet integere handelen van de opstellers/ betrokkenen (lees: hun partijgenoten) te onderzoeken. Zij willen alleen de door henzelf zonder enig bewijs gefabriceerde verdachtmakingen goedkeuren en valideren.
Ook hier is sprake van hypocriet gedrag!
Het Collectief is van mening dat wel alles onderzocht moet worden: de beschuldigingen door de ‘clan’ rond Puur jegens ons allen. Maar uiteraard dan ook hoe een en ander tot stand is gekomen, eventueel machtsmisbruik daarbij en natuurlijk ook alle eerder bij de gemeente Noordwijk ingediende dubieuze zaken over het handelen van diverse bestuurders uit de voorgaande perioden. Wat betreft dit laatste, daartoe zal op korte termijn nog een zo compleet mogelijk overzicht worden opgesteld en aan u worden toegestuurd.
Met vriendelijke groet,
mede namens het Collectief ‘Transparant Bestuur Noordwijk’,
drs. Victor Salman
Bijlage:
Noordwijk, 30 augustus 2021
PUUR-fractievoorzitter Visser-Danser stemt mee ondanks haar eigen belang deel 2
Geachte burgemeester en raadsleden,
Bij brief van 16 augustus 2021 hebben wij uw aandacht gevraagd voor het door Taetske Visser-Danser (fractievoorzitter Puur) deelnemen aan de stemming over de moties inzake het document ‘Ondermijning van de democratie in het lokaal bestuur in Noordwijk’.
Mevrouw Visser (toenmalig fractievoorzitter Puur Noordwijk) stond in december 2018 in de mailwisseling rond de totstandkoming van dit document, met als overige deelnemers Hans Bakker (wethouder Puur), Gerben van Duin (wethouder Puur), Ton van Rijnberk (statenlid D66) en oud-ambtenaar X. Zij was hierbij dus betrokken. En mevrouw Visser had gezien de inhoud van de moties een persoonlijk belang.
Terwijl zij haar collega’s in de gemeenteraad telkenmale de maat neemt over deelname aan de discussie en stemming, als er mogelijk sprake zou kunnen zijn van een direct of indirect belang, stemde zijzelf zonder blikken of blozen wel mee nu het haar eigen persoonlijke belang betrof.
Mevrouw Visser reageert op deze constatering in haar brief van 19 augustus 2021 als volgt:
“Waarom ik per mail deelgenoot ben gemaakt van het concept en de definitieve versie van deze notitie is mij onbekend. Omdat ik niet had meegewerkt aan de notitie of bij de totstandkoming betrokken was geweest, was er voor mij geen enkele reden om het concept te lezen en/of van commentaar te voorzien en heb ik de definitieve versie niet gelezen.”
Dit is gezien onderstaande feiten compleet ongeloofwaardig:
- 19 december 2018: mail van X (oud ambtenaar) aan Bakker, Van Rijnberk, Visser, en Van Duin, met het eerste concept van het document ‘Ondermijning’ en verzoek om commentaar. Overigens, Visser staat tussen de overigen en niet in de cc.;
- 20 december 2018: mail van Van Rijnberk aan X met zijn reactie op eerste concept. In de cc: Bakker, Visser en Van Duin;
- 21 december 2018: mail van X met het definitieve document, gericht aan Bakker, Van Rijnberk, Visser, Van Duin en Rijpstra. Met als uitsmijter van X: “Dank voor de opdracht. Succes met het gebruik van het document.”;
- 25 juni 2021: openbaarmaking van alle stukken met betrekking tot het document Ondermijning, inclusief de drie mails met de naam ‘Taetske’. Waarom volgt er hierna geen enkele reactie van mevrouw Visser waarin zij aangeeft dat zij hier niets mee te maken heeft en ‘erin is geluisd’ door X, haar partijgenoten of Van Rijnberk? Omdat dit laatste ongetwijfeld niet zo is; mevrouw Visser was natuurlijk volop betrokken!
- 13 juli 2021: raadsvergadering waarin de moties rond het document ‘Ondermijning’ worden behandeld. Mevrouw Visser voert over dit onderwerp als fractievoorzitter altijd het (hoogste) woord namens Puur. Maar nu doet opeens raadslid Van Tol het woord, die stelt het document (ook al) niet te hebben gelezen. Waarom was mevrouw Visser voor het eerst nu niet de spreekbuis namens Puur? Dat kon natuurlijk niet omdat zij wel degelijk betrokken is geweest bij de totstandkoming van dit document; een andere verklaring is er niet.
- 13 juli 2021: tijdens deze raadsvergadering is door Lijst Salman Noordwijk, gezien het veelvuldig voorkomen van haar naam in de mails, tot driemaal toe aan Taetske Visser-Danser gevraagd om antwoord te geven op diverse vragen omtrent de gang van zaken rond de totstandkoming van het document. Waarom gaf zij naar aanleiding van deze vragen geen verklaring af dat haar naam volkomen ten onrechte in de mails stond? Waarbij zij met bewijs aantoonde dat zij zich in december 2018 direct per mail had gedistantieerd van deze gang van zaken. Een betere gelegenheid dan dit was er toch niet? Waarom heeft raadslid Visser tijdens de raadsvergadering geen enkele reactie of antwoord gegeven op de gestelde vragen?
Pas vanwege onze brief van 16 augustus 2021, als mevrouw Visser-Danser door de mand valt omdat wij vanwege het meestemmen over de betreffende drie moties haar niet integere handelen aantonen, probeert zij de dans alsnog te ontspringen door haar betrokkenheid te ontkennen. Dat is ongeloofwaardig.
Haar brief en de inhoud hiervan geeft tevens aan dat raadslid Visser het belangrijker vindt om te reageren op recente publicaties in de media hierover dan op herhaalde belangrijke vragen vanuit de gemeenteraad. Daarmee geeft zij blijk van minachtig van u allen als raadslid, én van de gemeenteraad als het hoogste bestuursorgaan van de gemeente Noordwijk.
Er zijn overigens meer zaken welke haar grote bemoeienis bij het onderwerp ondermijning bewijzen, en dus twijfel zaaien omtrent haar ‘afwezigheid’ tijdens de recente raadszitting:
- 27 april 2020: direct na het aftreden van wethouder Henri de Jong stellen Puur, D66, GroenLinks en PvdA schriftelijke vragen omtrent ondermijning. Met verwijzing naar de twee brieven van Rijpstra van 10 en 31 december 2018. Het persbericht heeft als kop: ‘Zorgen over ontoelaatbare beïnvloeding van lokale democratie in Noordwijk’. Taetske Visser-Danser blijkt de opsteller en contactpersoon hiervoor. Op dat moment weet niemand nog iets over het omstreden document Ondermijning. Of toch wel?
- September 2020: mail/brief aan Provinciale Staten van Puur, D66, Groen Links en PvdA. Zij schrijven: “Tijdens de behandeling van het onderwerp Woningbouwlocatie Bronsgeest te Noordwijk op 9 september jl. in de Statencommissie ….. is, opvallend, door een aantal Statenleden aandacht gevraagd voor de bestuurscultuur in de gemeente Noordwijk (“Wat is er aan de hand in Noordwijk?”)”. Vervolgens worden de twee brieven van Rijpstra weer toegevoegd omtrent integriteit en ondermijning. Verwezen wordt ook naar het artikel in Follow The Money van Peter Olsthoorn; de ‘journalist’ die ook pagina’s lang in het document Ondermijning wordt geciteerd. Tevens een beroep op de inzet van de provincie omdat “het onderwerp integriteit en ondermijning de spankracht van de gemeente overstijgt.” Overigens heel bijzonder om dit zo te schrijven nadat Van Rijnberk eind januari 2020 stiekem een samenvatting van het document Ondermijning vertrouwelijk heeft verspreid onder deze zelfde Statenleden. Ook hier is mevrouw Visser gezien haar zwart gelakte telefoonnummer weer de contactpersoon.
Het is (ook) hiermee overduidelijk dat raadslid Visser al jarenlang als een bok op de haverkist zit wat betreft het onderwerp ondermijning. Zij was de contactpersoon en (mede)opsteller wat betreft de schriftelijke vragen aan de gemeenteraad en de communicatie richting de provincie. Dat behoeft geen verder bewijs.
De reactie van mevrouw Visser-Danser in haar brief van 19 augustus jl. valt dan ook in de categorie ‘Mijn naam is haas’! Want zij zegt geen flauw idee te hebben waarom zij zo maar opeens tegelijk met haar Puur-partijgenoten Bakker en Van Duin deelgenoot is gemaakt van het concept en de definitieve versie van het document Ondermijning.
Het wordt helemaal ongeloofwaardig nu deze al jarenlang buitengewoon actieve strijder tegen ‘ondermijning’ stelt dat zij het concept én de definitieve versie van dit (zeer explosieve) rapport over ondermijning in Noordwijk, dat zij blijkbaar per ongeluk aantrof in haar mailbox, niet eens heeft gelezen! Zou u dit ook ongelezen laten in haar positie? Ontkent mevr. Visser soms ook dat zij hierover overleg heeft gehad met haar partijgenoten Bakker en Van Duin?
Terwijl tientallen Noordwijkers, in haar ogen allemaal vijanden van Puur, in dit document worden gekruisigd wast mevrouw Taetske Visser-Danser als een hedendaagse Pontius Pilatus haar handen in onschuld. Dit is hypocriet!
Het Collectief ‘Transparant Bestuur Noordwijk’ zal mevrouw Visser daarom in een voorlopig getuigenverhoor onder ede laten bevragen over haar rol in deze. Dan komt de waarheid wel boven.
Terug naar de brief van 19 augustus 2021 waarin mevrouw Visser stelt dat zij niet heeft bijgedragen aan, of betrokken was bij, het document ‘Ondermijning’. Zelfs als dit juist zou zijn, haar naam komt voor in drie mails rond de totstandkoming van dit document.
De motie van Jaap de Moor (Bruisend Noordwijk) voor een raadsenquête was nu juist gericht op een onderzoek naar de totstandkoming van het rapport en dus ook naar haar rol daarbij. Zij had dus wel degelijk een persoonlijk belang bij het al dan niet doorgaan van een dergelijk onderzoek. Zeker over deze motie mocht zij daarom in geen geval meestemmen. Maar dat deed zij toch.
Als mevrouw Visser zoals zij stelt geen enkele rol heeft gespeeld wat betreft dit document, dan had zij, als zij toch wilde stemmen, vóór de motie van Jaap de Moor gestemd. Dan had zij namelijk haar onschuld kunnen bewijzen. Maar zij stemde juist tegen, want Taetske Visser-Danser wil natuurlijk helemaal niet dat haar rol en die van haar Puur-partijgenoten in deze ‘donkere’ dagen van december 2018 wordt onderzocht.
Daarom stemden zij, de rest van Puur, D66, GroenLinks en PvdA tegen deze motie.
Kortom, wij blijven van mening dat uw gemeenteraad het niet integere stemgedrag van raadslid Visser vanwege haar persoonlijke belang in de eerst volgende raadsvergadering aan de orde moet stellen en uw afkeuring hieromtrent moet uitspreken.
Onze democratie en onze gemeenteraad verdienen integere bestuurders!
Met vriendelijke groet,
mede namens het Collectief ‘Transparant Bestuur Noordwijk’,
Henk Hoogervorst, Paul Taverne
Persverklaring, 28 juni 2021
Collectief “Transparant Bestuur Noordwijk geeft persverklaring n.a.v. omstreden document
Het is een belangrijke (eerste) stap dat de gemeente stelt dat ‘Ondermijning van de democratie in het lokaal bestuur in Noordwijk’ geen officieel rapport van de gemeente is. Er is bovendien geen zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek aan vooraf gegaan. Het document staat vol loze beschuldigingen en schandalige insinuaties en is zonder hoor/wederhoor opgesteld. Wie het leest kan uitsluitend concluderen dat het schokkend eenzijdig is en dat het met name is geschreven om diegenen die het vorige Noordwijkse college onder leiding van de politieke partij PUUR kritisch hebben gevolgd, te beschadigen. Tevens is sprake van een ‘politieke afrekening’ met prominente leden van het CDA en de VVD. Deze partijen zaten in de betreffende periode 2014-2018 in de oppositie.
De Noordwijker, 22 juni 2021
Rapport “Ondermijning van de lokale democratie in Noordwijk”
De Noordwijker van 22 juni 2021 kopt met “Geheim document boven water”. Het gaat hier om het omstreden rapport “Ondermijning van de democratie in het lokaal bestuur in Noordwijk” d.d. 19 december 2018.
Kies Transparant Krant
Tijdens de vorige collegeperiode brachten het Comité Noordwijk Transparant en Stichting PIN als klokkenluiders diverse belangrijke zaken, waarin fouten waren gemaakt door de gemeente, onder de aandacht van de gemeenteraad, het college van B&W en de Noordwijkers. Op de websites van Noordwijk Transparant en PIN stonden kritische uitingen richting het toenmalige college waarin Puur met 2 wethouders was vertegenwoordigd. Omdat er niet geluisterd werd naar de kritische geluiden en geen antwoord werd gegeven op belangrijke vragen werd de “Kies Transparant Krant” uitgebracht. Bij de daarop volgende verkiezingen voor de gemeenteraad werd de fractie van Puur uitgedund van 8 zetels in een raad van 21 naar 4 zetels in een raad van 27. Naar aanleiding daarvan werden de leden van het Comité Noordwijk Transparant door voormalige wethouders van Puur Noordwijk en burgemeester Rijpstra op onheuse manier beschuldigd.
WOB-verzoek
Recent is op grond van een WOB- verzoek boven water gekomen dat in opdracht van oud- burgemeester Rijpstra een geheim rapport is opgesteld over Noordwijk Transparant, PIN en tientallen andere kritische Noordwijkers. Zij worden in verband gebracht met de onderwereld, witteboordencriminaliteit en beschuldigd van ondermijning van de lokale democratie. Het rapport en de ingediende zienswijzen van de beschreven personen worden door het huidig college vrijdag 25 juni openbaar gemaakt.
Recent is op grond van een WOB- verzoek boven water gekomen dat in opdracht van oud- burgemeester Rijpstra een geheim rapport is opgesteld over Noordwijk Transparant, PIN en tientallen andere kritische Noordwijkers. Zij worden in verband gebracht met de onderwereld, witteboordencriminaliteit en beschuldigd van ondermijning van de lokale democratie. Het rapport en de ingediende zienswijzen van de beschreven personen worden door het huidig college vrijdag 25 juni openbaar gemaakt.
Oud-burgemeester Rijpstra heeft, en dat is zeer opvallend, recentelijk ontkend dat hij de formele opdracht heeft gegeven. Opvallend omdat in de eerste alinea van het rapport staat dat hij de opdrachtgever was.
Volgens ons Comité is hier sprake van vroegere Oost-Duitse Stasi praktijken waarbij ook geheime dossiers werden aangelegd over kritische burgers met een andere mening. Het is een wraakactie richting de klokkenluiders en kritische burgers. Puur vanuit frustratie over de verkiezingsuitslag en mogelijk een misgelopen herbenoeming van de twee wethouders van Puur.
Het rapport dat niet ondertekend is en op onduidelijke wijze tot stand is gekomen en waarbij de twee toen zittende wethouders van Puur, Gerben van Duijn en Hans Bakker en ook oud- wethouder Ton van Rijnberk nauw betrokken waren, staat vol met leugens en verdachtmakingen en feitelijke onjuistheden. Alle leugens worden door de ingediende zienswijzen volledig weerlegd.
Het leugenachtige rapport is tevens door Van Rijnberk heimelijk gebruikt om de besluitvorming in de provincie te beïnvloeden. Zijn recente vertrek uit de D-66 Statenfractie zal hier zeker mee verband houden.
De onderwerpen die het rapport aansnijdt zijn zeer willekeurig gekozen. In het rapport worden uitsluitend slechts openlijke en kritische tegenstanders van Puur de maat genomen op een wijze die te omschrijven is als laster, smaad en roddel.
Er is totaal geen sprake van objectiviteit en er is geen hoor en wederhoor toegepast. Het is eigenlijk alleen maar een politieke afrekening.
Het is schandalig te constateren dat de opdrachtgever(s) en opstellers en nauw betrokkenen zich schuldig maken aan laster en smaad waarbij er zo onzorgvuldig tewerk is gegaan over zulke privacygevoelige zaken met grote impact. Hier hebben oud- wethouders en burgemeester zich mogelijk schuldig gemaakt aan puur machtsmisbruik. Misbruik van functie is een zwaar vergrijp.
Ons Comité beraadt zich momenteel op de te nemen stappen en op welke wijze wij juridisch gaan reageren en naar wie.
Burgemeester Verkleij heeft inmiddels laten weten dat het huidige college zich volledig distantieert van de totstandkoming en de inhoud van het genoemde omstreden rapport. Zij spreekt van een “document” en stelt dat het geen formeel gemeentelijk rapport is omdat Rijpstra ontkent dat hij de formele opdrachtgever is. Dit zal in een officiële verklaring op 25 juni 2021 worden bekend gemaakt.
Comité Noordwijk Transparant wil dat de onderste steen boven komt en alles transparant openbaar wordt gemaakt. Wat is de formele status van het rapport? Wie was of waren de opdrachtgevers? Hoe is hierbij tewerk gegaan? Wat was de onderzoeksopdracht? Wie hebben er input geleverd en wie waren erbij betrokken? En aan wie is het rapport verspreid en voor welke doelen is het rapport opgesteld en gebruikt? Wie is verantwoordelijk voor de schade? Op welke wijze kan voorkomen worden dat privacygevoelige informatie over burgers in het geheim wordt verzameld, gearchiveerd en naar derden verspreid met dubieuze motieven? Recht op privacy is een grondrecht van alle burgers en die is in Noordwijk in deze casus met voeten getreden.
Gemeentelijk rapport “Ondermijning van de democratie in het lokaal bestuur in Noordwijk” d.d. 19 december 2018
Het “document” zou volgens het standpunt van de gemeente geen officieel rapport van de gemeente zijn, maar wordt door de functies van de opstellers ervan, de inhoud ervan en de wijze waarop ermee is omgegaan de-facto een gemeentelijk rapport. De gemeente stelt dat toenmalig burgemeester Rijpstra niet formeel een opdracht zou hebben gegeven voor het schrijven van het rapport. Hij heeft dat dan blijkbaar informeel gedaan?
Het staat vast dat het rapport formeel in ontvangst genomen is door oud-burgemeester Rijpstra en is overgedragen aan zijn opvolgster en door haar aan huidig burgemeester Verkleij.
Het staat vast dat in de eerste alinea van het rapport staat dat burgemeester Rijpstra de opdrachtgever was en dat hij dat niet gecorrigeerd heeft bij verspreiding van het rapport.
Vast staat ook dat oud -burgemeester Rijpstra in zijn brieven van 10 en 31 december 2018 aan de gemeenteraad melding maakt van een risicoanalyse en onderzoek naar integriteitsvraagstukken en ondermijning (dat op zijn verzoek wordt gemaakt; letterlijk schrijft hij: “Voor mij reden om een risicoanalyse op bepaalde dossiers te laten maken inzake ondermijning en integer handelen “.
Vast staat dat hij de eerste rapportage heeft ontvangen en overgedragen aan zijn opvolgster en hierover contact heeft gehad met het OM, de informateur en het RIEC (een instantie die zich bezighoudt met het opsporen van criminaliteit en ondermijning van het bestuur).
Vast staat, omdat de gemeente dat zelf aangeeft, dat er geen andere rapportages over ondermijning in de periode december 2018 bekend zijn.
Ook bij latere verspreiding door huidig burgemeester Verkleij naar BING is niet opgemerkt dat het geen gemeentelijk document was. Ook is toen niet vermeld dat het slechts de mening zou zijn van de opsteller. Bovendien is de eerste regel van het rapport waarin melding wordt gemaakt van “opdrachtgever Rijpstra” niet gewijzigd.
Via de Gemeente Noordwijk hebben wij bovendien recent vernomen dat het doel van het verstrekken van het document met daarin de persoonsgegevens van tientallen Noordwijkers aan het RIEC, volgens mondelinge mededeling van de voormalig burgemeester J. Rijpstra aan de gemeente, was om ondermijning te voorkomen.
Het rapport is door de gemeente intern verspreid naar (oud-)collegeleden, de gemeentesecretaris en interne medewerkers en extern verspreid door oud- burgemeester Rijpstra naar Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), en door de huidige burgemeester Verkleij in het kader van een integriteitsonderzoek naar Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), de huisadvocaat van de gemeente en voor inzage en het indienen van een zienswijze vrijgegeven aan alle personen genoemd in het rapport.
Inmiddels is ook duidelijk geworden dat het rapport is ontstaan vanuit de bestuurlijke/ambtelijke organisatie en dat bij de concepten en de definitieve versie nauw betrokken waren tenminste de opsteller oud- ambtenaar/ controller G. Oostermeier, de oud- wethouder T. van Rijnberk en de zittende wethouders in de periode van totstandkoming, Gerben van Duijn en Hans Bakker.
Duidelijk is dat het infame en jegens vele Noordwijkers lasterlijke rapport, waar ontegenzeglijk het stempel van de Gemeente Noordijk aanhangt, vanwege de uitingen van de oud burgemeester Rijpstra op 10 en 31 december 2018 aan de gemeenteraad, en tevens vanwege de inleiding van het rapport waar verwezen wordt naar de opdrachtgever, en daarenboven vanwege het feit dat in al die jaren het rapport wel door het bevoegd gezag werd verspreid, zonder weglating van de strofe dat dit in opdracht van oud burgemeester Rijpstra werd opgesteld, een status naar buiten toe heeft verkregen als formeel Gemeentelijk document.
Zelfs wanneer het document de jure niet terug te voeren is op de Gemeente, heeft het de facto die status gekregen door de aanleiding, het creëren, de inhoud, de betrokkenheid en de verspreiding
ervan.
27 november 2018
College in de fout bij Kies Transparant Krant
Zonder enig concreet voorbeeld of bewijs te (kunnen) noemen wordt door het College gesproken van “valse aantijgingen” en “pertinent onjuiste feiten”. Hiermee wordt het ‘Comité Noordwijk Transparant’ zonder ook maar enige concrete onderbouwing in een kwaad daglicht gesteld.
Tevens wordt Uitgeverij Verhagen er ten onrechte met de haren bijgesleept; ook dit is kwalijk. De genoemde uitgever is namelijk op geen enkele wijze betrokken geweest bij de inhoud, druk, of verspreiding van de Transparant Krant. Het Comité was zich zeer wel bewust van het feit dat dit College censuur wilde uitoefenen met oneigenlijke economische machtsmiddelen. En heeft deze kwetsbare ondernemers er dan ook buiten gelaten.
Voorstel voor gesprek
Op maandagmiddag 26 november stuurde het College per mail een uitnodiging aan een van de leden van het ‘Comité Noordwijk Transparant’ voor een gesprek met het Comité op dinsdag 27 november om 09.00 uur. Een uitnodiging op zo’n korte termijn is niet echt fatsoenlijk. De meeste leden van ons Comité moeten overdag gewoon werken. Daarom is door het Comité voorgesteld het gevraagde overleg te voeren op 18 december.
Het bevreemd ons dat het College een persbericht uit-doet gaan op 27 november, na onze reactie op de genoemde uitnodiging voor een gesprek op 27 november. Tevens bevreemd het ons dat het College in het persbericht een aantal namen van het Comité noemt, wetende dat dit slechts een deel van het Comité is. Dit getuigt van weinig zorgvuldig handelen.
Openbaar en transparant
Het College dient alsnog zo spoedig mogelijk onderbouwd aan te geven welke feiten in haar ogen niet juist zouden zijn. Het Comité zal tijdens het gesprek ook zaken inbrengen waarin het College niet integer heeft gehandeld. Dit betreft onder andere onwaarheden over de verspreiding van de ‘passief openbare’ besluitenlijsten. Tevens kunnen vraagtekens gezet worden bij het gebruiken van gemeenschapsgeld door wethouders om uit te leggen hoe goed ze het hebben gedaan, het daartoe inhuren en betalen van een onafhankelijke lokale journalist. Hierdoor ontstaat een ongelijk speelveld voor de oppositie partijen.
Uiteraard kan het gevraagde gesprek niet in een achterkamertje plaatsvinden. Het Comité wenst dit gesprek in het openbaar, transparant en niet besloten te voeren. Wij hebben niets te verbergen, zie daarvoor ook de website www.noordwijk-transparant.nl. Gezien de inhoud van het persbericht van het College eisen wij dit gesprek inmiddels ook vanuit onze zijde, omdat hierdoor de integriteit van het Comité en daarmee van de betrokken en verontruste burgers is aangetast.
Wij zien het openbare gesprek met het College met vol vertrouwen tegemoet, evenals de aangekondigde juridische stappen.

Transparantie en integriteit zijn onlosmakelijk verbonden
Transparantie wordt steeds, en in toenemende mate, een effectieve remedie geacht voor tal van kwesties waar de overheid mee worstelt. Een van die problemen is het tanende vertrouwen in de overheid, een ander is de onvrede over publieke dienstverlening. Ook voor het bevorderen van marktwerking in de publieke sector en voor het ondersteunen van de zelfverantwoordelijkheid van burgers wordt transparantie geacht een belangrijke voorwaarde te zijn.
Een belangrijke functie heeft betrekking op transparantie als democratische waarde. Transparantie is een doel in zichzelf. Openbaarheid is een belangrijk kenmerk van de democratie.
Een andere functie heeft betrekking op het bevorderen van marktwerking. Sturing van het gedrag van partijen door middel van beschikbare informatie moet het functioneren van een markt optimaliseren en het gedrag van aanbieders disciplineren.
Een derde te onderscheiden functie is die van transparantie als attitude. Transparantie bij de overheid duidt op het zich openstellen voor input van buiten, op de bereidheid naar de burgers te luisteren. Dit heeft tevens betrekking op het open zijn over eigen motieven en argumenten.
Bij belangenverstrengeling ligt het accent van transparantie op de preventieve werking: belangenverstrengeling, zelfs de schijn daarvan, moet worden voorkomen. Een neutralere versie is de expliciet uitgesproken intentie om zorgvuldig te handelen. Transparantie heeft dan vooral een procedureel karakter.
De vijfde functie is die van openheid van zaken geven. De achterliggende gedachte is dat anderen mogen weten hoe het zit. Er valt niets te verbergen. Hierbij draagt de overheid aan de hand van integriteitsbeleid uit dat integriteit boven alles gaat. Transparantie is ook nauw verbonden met vertrouwen: vertrouwen niet beschamen, vertrouwen niet beschadigen, vertrouwen wekken, vertrouwen bekrachtigen. In al die gevallen gaat het om institutioneel vertrouwen, dat wil zeggen vertrouwen op de prestaties en competenties van overheidsorganen.
Mogelijke nadelen van transparantie zijn niet dominant aanwezig in het politiek-bestuurlijk discours. Er moet verantwoording afgelegd worden, vooraf en achteraf. Informatie leidt tot kennis, kennis nodigt uit tot rationeel overwegen, rationele afweging is de basis voor de verstandige keuze van burgers.
Transparantie is te beschouwen als icoon van een dolende overheid.
Aan transparantie doen is een kwestie van communicatie, van tweerichting-verkeer waarbij elk van de actoren betekenis geeft aan informatie. De associatie bij het begrip transparantie met ‘objectief’ en ‘rechtvaardig’ en ‘controleerbaar’ komt snel op.
Naar de intenties is transparantie een fenomeen dat verheldert, uitlegt, toegankelijk maakt, richting geeft.
Dat aan transparantie zo’n positief label verbonden is, is geen kwestie van een toevallige mode of hype. Althans, daarvan getuigen vele beleidsnota’s van de overheid en aansporingen van adviesorganen in de 21ste eeuw. Het begrip transparantie is alomtegenwoordig en de norm bij de overheid.
De bijbel voor bestuurders m.b.t. transparantie en integriteit is:
Handreiking integriteit van politieke ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen met modelgedragscodes integriteit voor volksvertegenwoordigers en voor (dagelijkse) bestuurders derde gewijzigde druk, 2016 (website Min. Binnenlandse zaken)
In deze handleiding voor bestuurders komen de begrippen integriteit en transparantie tientallen keren in samenhang voor. Enkele voorbeelden:
Pag 7. Integriteit is als een van de zeven leidende beginselen opgenomen in de Nederlandse code voor Goed Bestuur. Openheid en integriteit worden daarbij in samenhang gezien met de andere voorwaarden voor goed bestuur dat zich kenmerkt door behoorlijk bestuur (met kernwaarden als integriteit, gelijkheid en rechtmatigheid), responsief bestuur (legitimiteit, openheid, participatie en verantwoording) en resultaatgericht bestuur (effectiviteit en efficiency).
Pag 27. Uiteraard mag de mogelijkheid om in beslotenheid te vergaderen, niet worden misbruikt om burgers in onwetendheid te laten over bepaalde zaken. In meer algemene zin moet worden voorkomen dat om bijvoorbeeld politieke redenen informatie wordt achtergehouden die eigenlijk helemaal niet vertrouwelijk is.
Pag 27. In het integriteitsbeleid zal dan ook een belangrijke plaats moeten worden ingeruimd voor de cultuur in de organisatie en in de politieke arena. Dit moet een cultuur zijn van openheid, waarin men dilemma’s kan bespreken en elkaar aanspreekt op gedrag en handelen.
Pag 53. De uitgangspunten van objectiviteit, transparantie en non-discriminatie gelden ook voor bevriende aanbieders.
Pag 55. Aanbeveling 5: Zorg voor een helder beslismodel om te kunnen vaststellen in welke situatie voor welke vorm van aanbesteden wordt gekozen. En Aanbeveling 6: Leg achteraf openbaar verantwoording af over de wijze waarop de inkoop- en aanbestedingsprocedures zijn verlopen.
Pag 58. Een integere overheid staat ook voor een juiste besteding van publieke middelen. Daarbij zijn transparantie, controle en verantwoording van groot belang.
Pag 62. Maak het integriteitsbeleid onderdeel van een samenhangend geheel van openbare gedragsregels en procedures. Deze maken het overheidshandelen transparant en controleerbaar. Dat betekent: a. duidelijke normen en waarden, vastgelegd in openbare (gedrags)regels; b. een heldere verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden; c. controleerbaarheid van de macht door: i. transparante besluitvormingsprocedures; ii. regels over rekening en verantwoording in openbaarheid.
Conclusie
Bij een overheid die niet of onvoldoende transparant is, mogen heden ten dage terecht vraagtekens gezet worden bij de integriteit van de bestuurders van die overheid. En dat is precies wat het comité Noordwijk Transparant met de Kies Transparant Krant heeft gedaan.

Transparantie en politiek
Het woord transparantie wordt vaak gebruikt in relatie tot de politiek. Wij leven in een tijd waarin meer transparantie wordt gesuggereerd in onze samenleving, met name door de introductie van ICT, zoals Internet, Google, en massamedia als Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn.
In de achterkamer
Jammer genoeg moeten we constateren dat de doelstellingen van de politiek, of het openbaar bestuur zelden meetbaar zijn. Dit geldt voor het overheidsbeleid in de gemeente, de provincie, het land en in Europa. Een voorwaarde voor transparantie in de politiek is in de eerste plaats het meetbaar zijn van de beoogde resultaten!
Het bestuur van de Gemeente Noordwijk blonk de afgelopen jaren uit in:
- vage niet meetbare doelstellingen
- het niet formuleren van doelen, waar de burger dit wel verwacht
- het tegen eigen doelen handelen
Hierbij komt nog dat de besprekingen “in de achterkamer” belangrijker waren dan de discussie in de Gemeenteraad. Het meest bizarre voorbeeld was een motie die werd aangenomen door de Coalitiepartijen die inhield dat een Raadslid niet vrij was in het openbaar een mening te verkondigen. Dit werd zelfs landelijk nieuws.
De Noordwijker, 20 november
Vier jaar zorgvuldig bestuur?
In ‘De Noordwijker’ van 20 november reageert burgemeester Rijpstra op een feitelijk juist persbericht van het Platform Initiatief Noordwijk, over de meer dan 1.000 geheim gehouden besluiten, met de opmerking dat dit college vier jaar lang zorgvuldig bestuurd heeft. Met de oproep om inhoudelijk te stemmen. Met deze laatste zin zijn wij het van harte eens!
Hieronder slechts een greep uit 4 jaar bestuursdaden. Oordeelt u zelf over de zorgvuldigheid.
Kies daarom op inhoud!
2018
Meer dan 1.000 collegebesluiten “passief openbaar”
Uit een verzoek van Platform Initiatief Noordwijk op grond van de Wet openbaarheid bestuur blijkt er al vele jaren sprake te zijn van een “passief openbare” besluitenlijst. Bij een bezoek aan het gemeentehuis blijkt het te gaan om meer dan 1.000 collegebesluiten; dit is in strijd met de Gemeentewet. B&W ziet zich gedwongen al deze besluiten over de periode 2014-2018 alsnog op de gemeentesite te zetten. De burgemeester stelt inmiddels dat alle raadsleden en commissieleden deze besluitenlijsten ook hebben ontvangen. Dat is niet juist. Alleen de fractievoorzitters kregen deze vertrouwelijk, maar die mochten er niets mee doen.
[Actueel]
Sonnevanck – Koningin Astrid Boulevard
Er zijn plannen voor nieuwbouw voor dit voormalige pension. Al meer dan 4 jaar wordt de eigenaar van het kastje naar de muur gestuurd. Raadslid Van Bockhove (Lijst Salman Noordwijk): “Dit is schandalig”.
[Raad 8 november 2018]
Van zomerhuisje tot villa – Oude Zeeweg 76a
B&W (wethouder Bakker) wil medewerking verlenen voor de vergroting van een zomerhuis van thans ca. 30 m2 tot een villa van 160 m2. Aanvrager van villa blijkt partijvriend van PvdA/GL. Veel buren dienen bezwaren in. Huiswerk moet nu over.
[Commissie 6 november 2018, Raad 17 mei 2018]
Verkoop woningen in Offem-Zuid en Boechorst
In project Boechorst Voorhof blijken door de projectontwikkelaar woningen uit de verkoop te worden gehouden; deze worden verkocht aan relaties van de aannemer, architect etc. Bij de verkoop 1e fase en 2e fase Offem-Zuid door Van Rhijn Bouw worden eveneens vele woningen achtergehouden. Wethouder Bakker (PUUR) zegt hier niets aan te kunnen doen. Of te willen doen, want vroeger was dit onmogelijk.
[Schriftelijke vragen 19 oktober 2018 van Lijst Salman Noordwijk, schriftelijke vragen 22 januari 2018 van CDA en Raad 25 januari 2018 bij mondelinge vragen van D66]
Motie van afkeuring tegen wethouder Bakker
Uit het rapport van Hoffmann Bedrijfsrecherche naar de fouten in het bestemmingsplan Noordwijk Zeewaardig blijkt dat in ieder geval de ambtenaren van wethouder Bakker (PUUR) al veel eerder weet hadden van grote fouten bij onder andere het Gat van Palace. Dit is een jaar lang verzwegen. De ingediende motie van afkeuring haalde het niet; werd slechts gesteund door de oppositie (CDA en VVD). De collegepartijen (Puur, PvdA/GL, LSN en D66) wezen deze af.
[Raad 11 oktober 2018]
Weigering openbaarmaking plannen Gat van Palace
Voor deze locatie is al meer dan een jaar geleden een principeverzoek ingediend. CDA heeft in kader transparantie en duidelijkheid voor de omwonenden gevraagd om de plannen openbaar te maken. Wethouder Bakker (PUUR) weigert dit.
[Raad 11 oktober; mondelinge vragen]
Extra villa op groenbestemming – Prins Hendrikweg 17 e.o.
B&W (wethouder Bakker) wil medewerking verlenen aan de realisering van een villa langs het Dompad. Op grond met een bestemming ‘Groen’; gaat mogelijk ten koste van doorzicht op Noordwijk Binnen. Aanvrager blijkt partijvriend van PUUR. Meerderheid van PUUR, PvdA/GL en LSN zijn voor; CDA, VVD en D66 zijn tegen.
[Raad 13 september 2018, Raad 5 juli 2018]
Campagne van B&W in kader verkiezingen op kosten gemeenschap
Burgemeester en wethouders plaatsen vanaf 5 september jl. wekelijks een artikel in de serie ‘TERUGBLIK & VOORUITBLIK’ in het Noordwijks Nieuwsblad. De begrote kosten voor deze 14 ‘ingezonden artikelen’ blijken € 15.000,– te bedragen. Gemeenschapsgeld van ons allemaal wordt hier gebruikt voor partijpolitieke propaganda. Waarvoor B&W ook nog eens de journalist van Noordwijks Nieuwsblad heeft ingehuurd. Die man was tot voor kort onafhankelijk, maar eet nu dus ook uit de hand van de wethouders! Een motie van CDA en VVD om met deze campagne te stoppen wordt alleen gesteund door Lijst Salman. Voor PUUR, PvdA/GL en D66 dit blijkbaar wel heel normaal. Motie verworpen met 10 stemmen voor en 11 stemmen tegen.
[Raad 13 september 2018 en Schriftelijke vragen CDA d.d. 19 september 2018]
Motie van wantrouwen tegen wethouder Bakker
Naar aanleiding van de rapporten van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten en Hoffmann Bedrijfsrecherche over de fouten in het bestemmingsplan Noordwijk Zeewaardig dient de VVD een motie in waarin het vertrouwen wordt opgezegd in wethouder Bakker (PUUR). Alleen VVD en 2 leden CDA steunen de motie. Overige raadsleden tegen: motie verworpen.
[Raad 13 september 2018]
Bestemmingsplan Hotels van Oranje
Tijdens de vorige verkiezingscampagne beloofden PUUR en PvdA/GL dat zij geen medewerking zouden verlenen aan de massale bouwplannen aan de Boulevard. Toch stemmen ook deze partijen, op 1 raadslid na, in met het bestemmingsplan waarin dit mogelijk wordt gemaakt.
[Raad 5 juli 2018]
Project Losplaatsweg
In een woningbouwproject van Van der Wiel aan de Losplaatsweg blijken de 30% sociale woningen niet te zijn gerealiseerd. Deze zijn op de grond van de overbuurman voorzien die echter niet in handen is van deze ontwikkelaar. Vreemd!
[Raad 15 maart 2018, mondelinge vragen]
‘Noord Korea motie’ tegen de vrijheid van meningsuiting
Raadslid mevrouw Zoetendaal werkt mee aan het TV programma ‘De Monitor’. Dit is niet naar de zin van de collegepartijen PUUR, PvdA/GL, LSN en D66 die een motie indienen haar recht op vrije meningsuiting wordt beknot. CDA en VVD stemmen tegen deze motie.
[Raad 15 februari 2018]
Afspraken rond Duineveld
Rond het voormalige plan Bloemenzee (rond nieuwe zwembad), thans geheten Duineveld, van projectontwikkelaar Heijmans is de mist groot. Alles is geheim verklaard. Wat valt er te verbergen?
[Raad 25 januari 2018; diverse geheime vergaderingen]
2017
Herstellen van fouten bestemmingsplan Noordwijk Zeewaardig
Motie van VVD, CDA en D66 voor het zo snel mogelijk herstellen van de fouten in bestemmingsplan Zeewaardig wordt gesteund door Lijst Salman. PUUR en PvdA/GL willen dit niet en stemmen tegen!
[Raad 31 augustus 2017]
Bouwhoogte oude Postkantoor – Boekerslootlaan 22
Het plan van SEDOS voor 22 appartementen op de locatie van het oude postkantoor is volgens de omwonenden en de Vereniging de Oude Dorpskern veel te hoog. Bovendien blijkt de voorgestelde sociale woningbouw voor slechts 10 jaar. PUUR en PvdA/GL zijn verassend genoeg voor; de overige partijen zijn tegen.
[Raad 6 juli 2017]
Fusie Noordwijk en Noordwijkerhout
Het herindelingsadvies Noordwijk – Noordwijkerhout wordt vastgesteld. Alleen Lijst Salman Noordwijk blijft tegen. Was ook zo bij het herindelingsontwerp. PUUR, PvdA/GL, D66, CDA en VVD stemmen voor de fusie.
[Raad 6 juli 2017 en 20 april 2017]
€ 250.000,– voor onderzoek naar parkeeroplossingen
Wethouder Bakker (PUUR) stelt voor een voorbereidingskrediet van € 250.000,– ter beschikking te stellen voor de ‘Ontwikkelstrategie Noordwijk aan Zee’. Hieruit wordt o.a. een onderzoek betaald naar een hele grote parkeerkelder bij Huis ter Duin voor meer dan 1.000 auto’s, wat mogelijk € 60 miljoen gaat kosten.
PUUR, PvdA/GL, D66 en VVD stemmen voor. CDA en Lijst Salman zijn tegen.
[Raad 15 juni 2017]
2016
Instellen Raadsonderzoekcommissie
VVD dient motie in met het voorstel om een ‘Raadsonderzoekcommissie’ in te stellen die onderzoek moet doen naar de gemaakte fouten in het bestemmingsplan Noordwijk Zeewaardig. De VVD had ontdekt dat de bouwmassa op het ‘Gat van Palace’ enorm waren vergroot, waardoor een veel hoger en massaler gebouw mogelijk is geworden. De collegepartijen PUUR, PvdA/GL, D66 en LSN willen wel een onderzoek onder leiding van het college maar niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad. Zo kan het college onderzoek doen naar de fouten van het college; is natuurlijk veel veiliger! Alleen VVD en CDA houden vast aan een onderzoek door de gemeenteraad. Motie wordt verworpen. [Raad 26 mei 2018]
Geheimhouding rond Offem-Zuid
De geheimhouding rond alle overleg en eindovereenkomst met Van Rhijn Bouw / Offem BV wordt bekrachtigd.
[Raad 26 mei 2016]
2015
Geheimhouding stukken rond Offem-Zuid
Het voorstel van B&W om de geheimhouding te bekrachtigen van de stukken met betrekking tot het disagio Offem-Zuid en Van Rhijn Bouw wordt door de gemeenteraad op 2 juli 2015 verworpen! Alleen PUUR en PvdA/GL stemmen voor de geheimhouding. CDA, Lijst Salman Noordwijk, VVD, Noordwijk Zelfstandig en D66 stemmen tegen geheimhouding. Alles lijkt nu te worden vrijgegeven. Dat gebeurt niet. Daarom wordt hierover op 8 oktober 2015 een interpellatie-debat vanuit de oppositie aangevraagd omdat B&W de stukken nog steeds niet openbaar heeft gemaakt, ondanks het eerder genomen besluit hierover. Tevens wordt gevraagd om een nieuw voorstel vanuit B&W. Nieuwe beloftes vanuit B&W volgen.
[Raad 8 oktober 2015 en 2 juli 2015]
Offem-Zuid en disagio
Voorstel van B&W (verantwoordelijk wethouders Hans Bakker en Gerben van Duin, beide van PUUR) voor het betalen van een disagio van € x miljoen (= geheim verklaard) aan Van Rhijn Bouw. Zeer waarschijnlijk betreft dit € 11 miljoen. PUUR, PvdA/GL en D66 (samen tijdens die raadsvergadering 10 stemmen) zijn akkoord. CDA, VVD, NZ en Lijst Salman (samen die vergadering ook 10 stemmen) gaan niet akkoord. Stemmen staken, dus opnieuw stemming in augustus 2015. Dat laatste gebeurt echter niet. B&W en de raadsleden van PUUR, PvdA/GL en D66 zien volgens de oppositie na het zomerreces het licht en trekken het omstreden voorstel voor € 11 miljoen betaling alsnog terug. Uit latere stukken blijkt dat het uiteindelijk betaalde disagio voor € 6 miljoen wordt afgekocht. Blijkbaar ging Van Rhijn Bouw met € 5 miljoen minder ook akkoord.
[Raad 2 juli 2015]
Burgerinitiatief over raadslid Wiersema (PvdA)
Op 27 augustus 2014 trad de heer Wiersema aan als raadslid van de PvdA, terwijl zijn echtgenote mevrouw Fles wethouder is van GroenLinks, waarbij beiden ook nog eens deel uitmaken van dezelfde fractie PvdA/GL. Een raadslid moet zonder last of ruggenspraak stemmen en (ook) de wethouders controleren. Een lastige situatie waarbij per definitie op voorhand al sprake is van de ‘schijn van belangenverstrengeling’. Door de oppositie werd daarom in augustus 2014 een motie ingediend over het ‘niet wenselijk zijn’ van deze situatie. Deze motie werd door o.a. PUUR en PvdA/GL verworpen, mede omdat raadslid Wiersema aangaf dat deze (ook in zijn ogen ongewenste) situatie hooguit maximaal 6 maanden zou duren. Raadslid Wiersema (PvdA) bleef echter in strijd met zijn eigen belofte en die van zijn partij (PvdA/GL) ook na deze 6 maanden gewoon zitten. Dit leidde tot een burgerinitiatief. Het morele beroep naar aanleiding van het burgerinitiatief vanuit de oppositiepartijen op raadslid Wiersema (PvdA) tijdens de raadsvergadering van mei 2015 om zich te houden aan zijn eigen uitspraken en de eerder gemaakte afspraken wordt vervolgens weggestemd door PUUR, PvdA/GL, D66 en de meerderheid van de fractie van Lijst Salman. Raadslid Wiersema kan blijven! Uiteindelijk neemt hij toch afscheid op 2 juli 2015.
[Raad 21 mei 2015 en Raad 27 augustus 2014]
Motie ‘Aanbesteding gemeenteberichten’
Het is algemeen bekend dat bij collegepartij PUUR (toen en nu) wrevel heerst over de onafhankelijk-kritische benadering van huis-aan-huis-blad ‘De Noordwijker’. In deze krant staan ook de advertenties met de wekelijkse gemeenteberichten. PUUR dient begin 2015 een motie in met betrekking tot de aanbesteding van de gemeentelijke advertenties in huis-aan-huis-bladen. Een belangrijke afweegfactor zou de ‘kwaliteit van de berichtgeving’ moeten worden. Een zeer subjectief criterium. En gezien de mening van PUUR over ‘De Noordwijker’ eigenlijk indirect een poging tot inperking van de persvrijheid. Geen enkele partij is het gelukkig met de motie eens. Anders was ‘De Noordwijker’ thans gekneveld of de advertenties bij ‘Noordwijks Nieuwsblad’.
[Raad 18 februari 2015]
2014
Motie openbaar maken dossier ‘Hotels van Oranje’
B&W schermt met allerlei (negatieve) adviezen omtrent de uitbreiding van de Hotels van Oranje. Naar aanleiding hiervan vragen de oppositiepartijen (CDA, VVD en Noordwijk Zelfstandig) om openbaarmaking van alle stukken. Wethouder Hans Bakker (PUUR) weigert de raadsleden zelfs inzage van alle relevante stukken, onder geen enkele voorwaarde. Collegepartijen PUUR, PvdA/GL, LSN en D66 stemmen tegen openbaarmaking.
[Raad 26 november 2014]
Burgerinitiatief met 2.500 handtekeningen
Door het Platform Initiatief Noordwijk wordt een Burgerinitiatief omtrent de plannen van de Hotels van Oranje ingediend dat is ondertekend door ruim 2.500 Noordwijkers. Boodschap: wij ondersteunen het plan, en maak voortgang! Tijdens de raadsvergadering van oktober 2014 wordt door de collegepartijen PUUR, PvdA/GL, LSN en D66 via een amendement vervolgens de letterlijke tekst van hetgeen werd gevraagd door de 2.500 Noordwijkers essentieel gewijzigd! Zodat deze partijen net konden doen alsof ze naar de burgers luisterden. Professor Tak en de Raad van State maakten hiermee later korte metten. Feitelijk werden 2.500 Noordwijkers gefopt door PUUR, PvdA/GL, D66 en Lijst Salman Noordwijk. Alleen CDA, VVD en Noordwijk Zelfstandig gaven gehoor aan het burgerinitiatief.
[Raad 30 oktober 2014]
Persvrijheid in Noordwijk
De VVD vraagt of er nog wel sprake is van persvrijheid in Noordwijk. Is er druk uitgeoefend vanuit B&W of de ambtenaren richting een journalist / columnist? B&W ontkent uiteraard.
[Raad 24 september 2014, ad Mondelinge vragen]